bygglov fönsterbyte
24 april

Kräver fönsterbyte bygglov? Om utseendet ändras väsentligt!

Fönsterbyte som inte påverkar byggnadens yttre utseende avsevärt mycket, anses i regel som underhåll av fastigheten och kräver därför inte bygglov. Det gäller exempelvis när man byter ut slitna fönster mot nya i samma storlek, färg, material och indelning av rutor (spröjs) – alltså ett så kallat ”likvärdigt” byte. Men så fort man gör en förändring som kan anses påverka byggnadens karaktär – exempelvis att byta ut smala träfönster mot bredare PVC-fönster med annan färg eller spröjsindelning – kan det bli en bygglovspliktig åtgärd. Vi tacklar detta ämne mer i sin helhet nedanför, missa inte denna artikel.

Det här är bygglov – och dess historia

Bygglov är ett juridiskt bindande tillstånd som krävs för att uppföra, ändra eller riva en byggnad eller anläggning inom ett planlagt område. Det är ett av de främsta verktygen inom den kommunala plan- och bygglagstiftningen (PBL) för att kontrollera hur mark och byggnader används och utformas.

Bygglovsplikten har faktiskt sina rötter i äldre byggnadsstadgor från 1800-talet, men den moderna bygglovsregleringen i Sverige växte fram under 1900-talet, särskilt i samband med 1947 års byggnadslag. Syftet var att skapa en strukturerad tillväxt i städer och tätorter – samt säkerställa hygien, brandskydd, ljusinsläpp, grannsämja och arkitektonisk kvalitet. Dagens regler återfinns huvudsakligen i Plan- och bygglagen (PBL) som trädde i kraft 2011, vilken då ersatte äldre bygglagstiftning.

Därför får man (tyvärr) inte bygga hejvilt
Många villaägare och fastighetsägare förvånas över att de inte får förändra sina egna hus och tomt, helt efter eget tycke. Men anledningen är enkel: byggnader påverkar mer än bara den enskilda tomtägaren. Det handlar om stadsbild, trafikmiljö, brandsäkerhet, dagvattenavrinning, kulturmiljö, grannars insyn och skuggning – faktorer som alla har betydelse för omgivningen.

Genom bygglovsprocessen ges kommunen möjlighet att pröva om det planerade projektet följer detaljplanen, miljöbalken, strandskyddsbestämmelser, kulturvärdesbevarande och andra relevanta regler. På så sätt balanseras individens rätt att förfoga över sin egendom mot det allmännas och grannars intressen.

Bygglovsplikten är lika aktuell i storstan som på landsbygden, med en tvist!
Oavsett om fastigheten är belägen i en stad eller på landsbygden så kan det behövas bygglov – men skillnaderna ligger i hur området är planlagt. I tätorter och områden med detaljplan är bygglovsplikten ofta mer omfattande, eftersom kommunen i förväg har reglerat exakt vad som får och inte får göras. På landsbygden, utanför detaljplanelagt område, kan vissa åtgärder i stället kräva en anmälan eller inget tillstånd alls, beroende på åtgärdens omfattning.

Det är dock viktigt att komma ihåg att även utanför planlagt område finns begränsningar. Kulturmiljölagen, miljöbalken och PBL gäller i hela landet. Även byggnader som ligger i strandskyddade zoner eller inom riksintresseområden kan omfattas av särskilda tillståndskrav.

Ändringar och tillbyggnader som normalt kräver lov

Enligt Plan- och bygglagen krävs bygglov i följande situationer (gäller generellt inom detaljplanelagt område):

  1. Nybyggnation av en byggnad eller annat liknande projekt.
  2. Tillbyggnad av befintlig byggnad (även små utbyggnader).
  3. Ändring av byggnad som innebär att dess yttre utseende avsevärt påverkas.
  4. Ändring av byggnadens användningsområde (exempelvis från bostad till kontor).
  5. Uppförande av plank, murar eller skärmtak, i vissa fall.
  6. Uppsättning av skyltar och större ljusanordningar.
  7. Installation av vissa tekniska anläggningar som skorstenar, hissar, solceller m.m., beroende på placering och synlighet.

För åtgärder som inte kräver bygglov, men som ändå kan påverka brandskydd, bärande konstruktioner eller ventilation, krävs oftast en anmälan till kommunen och ibland ett startbesked.

Bygglov vid fönsterbyte då? Ja, i vissa fall!

Detta är något som många faktiskt inte tänker på, men ett fönsterbyte på fastigheten kan faktiskt kräva bygglov. Om de nya fönsterna ska monteras i ett en- eller tvåbostadshus (eller flerbostadshus) och är av likvärdig typ (samma mått, färg, material och spröjsning) räknas det som underhåll och kräver normalt sett inte något godkännande. Däremot kan bygglov krävas vid följande typ av fönsterbyte:

  • Man byter till en helt annan typ av fönster, exempelvis från småspröjsade träfönster till stora PVC-partier med stora glasytor.
  • Fönsterbytet medför ändring av byggnadens karaktär.
  • Fastigheten ligger inom ett område med särskilda arkitektoniska eller kulturhistoriska värden, exempelvis kulturmärkt (K-märkt).

Kommunen gör i dessa fall en individuell bedömning från fall till fall, utifrån byggnadens helhetsuttryck, områdets detaljplan och eventuella skyddsbestämmelser.

hos denna bostadsrättsförening har man uppdaterat till nya moderna isolerglasfönster varav man samtidigt behållit det lilla men ack så unika nämligen de glasdelande posterna som verkligen sätter sin härliga prägel på fastigheten
Hos denna bostadsrättsförening har man uppdaterat till nya moderna isolerglasfönster, varav man samtidigt har behållit det lilla men ack så unika – nämligen de glasdelande posterna, något som verkligen sätter sin härliga prägel på fastigheten.

Exempel: Byta från tvåglas träfönster till PVC med isolerglas

Att byta från äldre 2-glas träfönster till moderna 3-glas PVC-fönster med annan spröjsning, färg eller karmdjup kan vara bygglovspliktigt – även om totalmåtten på fönsterna förblir desamma. Det avgörande är om förändringen anses påverka byggnadens fasadkaraktär. Även färgbyte från vitt till mörkgrått kan i vissa områden vara tillståndspliktigt om byggnaden ligger i exempelvis ett radhusområde med enhetlig karaktär.

Det är därför viktigt att alltid stämma av med stadsbyggnadskontoret eller byggnadsnämnden i aktuell kommun.

Om man tar upp nya fönster i fasaden?

Här pratar vi definitivt bygglov! Att ta upp ett nytt fönsterhål i fasaden är en bygglovspliktig åtgärd, i princip utan undantag. Detta räknas som en fasadförändring och påverkar byggnadens yttre utseende – ibland även dess bärande delar. Det gäller även om fönstret är litet, som i fallet med ett badrumsfönster eller ett källarfönster.

I vissa fall kan även en anmälan krävas för att kontrollera brandskydd eller fuktisolering, särskilt i flerbostadshus.

Andra exempel där bygglov kan vara aktuellt vid fönsterbyten

Utöver byte till annan fönstertyp eller upptagning av nya fönsterhål kan bygglov krävas om:

  • Man monterar fönster med spegelglas eller särskilt reflekterande yta som påverkar grannar.
  • Fönster kombineras med ändrad planlösning där nya fönster påverkar insyn eller utsikt.
  • Fastigheten är byggnadsminne eller ligger inom ett kulturmiljöområde.
  • Fönsterbytet kombineras med byte av fasadmaterial eller takvinkel, vilket påverkar byggnadens uttryck sammantaget.

Mer om allehanda bygglov, och ifall det krävs eller ej, finner du på Boverket.se, som dessutom har intressanta verkliga exempel och rättsfall man kan läsa om.

fönsterna på detta flerbostadshus skapar en stämningsfull kontrast gentemot fasadens material och färgval detta är en utav anledningarna till att bygglov ofta krävs även när det gäller just färgerna vid ett fönsterbyte för visst håller du med vita karmar och fönsterbågar hade inte gett samma intryck
Fönsterna på detta flerbostadshus skapar en stämningsfull kontrast gentemot fasadens material och färgval – Detta är en utav anledningarna till att bygglov ofta krävs även när det gäller just färgerna vid ett fönsterbyte, för visst håller du med, vita karmar och fönsterbågar hade inte gett samma intryck!

Ansökan om bygglov – räkna med några tusen

Att ansöka om bygglov kostar (dessvärre) – och avgiften varierar mellan kommuner. Priset styrs ofta av åtgärdens typ, byggnadens storlek, detaljplanestatus och hur mycket handläggning som krävs. Ett enklare ärende kan kosta några tusenlappar, medan större eller komplicerade åtgärder kan kosta över 20 000 kronor.

Du ansöker om bygglov hos byggnadsnämnden eller stadsbyggnadskontoret i din kommun. Numera sker detta digitalt via kommunens e-tjänster, såhär ser det exempelvis ut i Örebro kommun.

Uppemot tio veckors handläggningstid

Plan- och bygglagen anger att byggnadsnämnden har tio veckor på sig att fatta beslut efter en komplett ansökan har kommit in. Ibland kan tiden förlängas med ytterligare tio veckor om ärendet är särskilt komplicerat.

För enkla ärenden, som en tillbyggnad eller ett fönsterbyte i liknande stil, kan beslutet komma snabbare – ibland inom ett par veckor. Men om ärendet rör en kulturhistoriskt värdefull byggnad, om grannar ska höras eller om detaljplanen behöver tolkas särskilt, kan det ta betydligt längre tid.

Glöm inte bygglovet, det kan stå dig dyrt!

Att påbörja ett byggprojekt utan bygglov – trots att det är krav på det – kan få allvarliga följder. Kommunen har rätt att besluta om byggsanktionsavgift, vilket i praktiken är ett bötesliknande straff. Avgiften kan uppgå till tiotusentals kronor beroende på åtgärdens omfattning.

Dessutom kan du tvingas återställa byggnaden till ursprungligt skick – riva fönster, murar eller tillbyggnader – även om de är funktionella eller estetiskt tilltalande.

Att söka bygglov i efterhand är möjligt, men ingen garanti. Kommunen kan avslå ansökan om åtgärden strider mot detaljplanen eller områdets karaktär, vilket innebär att du ändå kan behöva riva eller ändra tillbaka. Därför är det alltid bättre att ansöka innan arbetet påbörjas.

försäkra dig alltid om att din bygglovsansökan är besvarad och godkänd innan projektet påbörjas vilket annars kan leda till dyra kostnader och i värsta fall att man behöver återställa genomfört arbete
Försäkra dig alltid om att din bygglovsansökan är besvarad och godkänd innan projektet påbörjas, vilket annars kan leda till dyra kostnader och i värsta fall att man behöver återställa genomfört arbete!

Vi summerar – bygglov vid fönsterbyte, både ja och nej

Att byta fönster kan verka som ett enkelt projekt – men det kan mycket väl vara bygglovspliktigt beroende på omfattning, plats och byggnadens karaktär. Grundregeln är:

  • Byter du till fönster i liknande stil, storlek och material? Då krävs oftast inget bygglov.
  • Förändrar du färg, material, placering eller fönsterstorlek? Då kan bygglov krävas.
  • Tar du upp nya fönster i fasaden eller ändrar byggnadens uttryck? Bygglov krävs i regel alltid, utan undantag!

För att undvika sanktioner, förseningar och dyra återställningskrav är det såklart bäst att kontakta kommunen i förväg, det tjänar man definitivt på. De kan ge klara besked om vad som gäller just i din fastighet, baserat på detaljplan, omgivningspåverkan och kulturvärden. Att agera proaktivt är både billigare och tryggare än att bygga först och hoppas att det går bra.

Redo att ta steget till nya fönster på din villa eller flerbostadshus? Med upp till hela 15% energibesparing är det definitivt värt en tanke eller två, då kostnaden snabbt går att motivera.

Fler nyheter