Fönstertradition sedan 80-tal

Historia

Historien om Enomic

Historien om Enomic började skrivas 1985 av Oddvar Nilsson. Enomic var då relativt ensam i Sverige om att importera fönster i det underhållsfria materialet PVC. Redan 1955 producerades faktiskt de första PVC-fönstren i Tyskland. Ganska snart ville man även starta egen tillverkning och etablerade en fönsterfabrik i Örebro. Plasmo levererade material och blev snabbt en delägare i bolaget. Tack vare Miljonprogrammet var det stora subentioner på fönsterbyten och tillverkningen var på topp och omsättningen sköt ganska snart i höjden för Enomic. Det var blomstrande tider med andra ord. Man anställde mer personal och var ca 40-50 st totalt och hade en omsättning på 45 miljoner kronor. Man hade redan då, en för tiden, modern maskinpark för tillverkning av fönster. Dock kunde man inte säga att det var ett hantverk att tillverka fönster eftersom det gick mycket på löpande band till skillnad mot träfönster. Kundgrupperna var i huvudsak bostadsrättsföreningar och industritillverkande företag.

Skillnaden mot idag är att man då endast levererade fönster till Byggföretagen som sedan monterade i Bostadsrättsföreningarna. Man tillhandahöll inte totalenprenad av fönsterbyten som idag. Den stora konkurrenten var redan då träfönster som var klart störst på marknaden.

Oddvar behövde ganska snart förstärka sin personalstyrka ytterligare på Enomic och kom att tänka på sin granne Kurt Axelsson som 1988 fick en förfrågan om anställning på Enomic . Kurt hade då en tryggt anställning på Allhaboverken men kände att han ville göra något nytt och chansa lite här i livet. Då hans barn började bli stora och frun skulle börja jobba så kände han att vid 42 års ålder var det dags. Sagt och gjort! Anställningspappren undertecknades och Enomic hade fått ytterligare en anställd. Men livet ville annorlunda. En anställning omvandlandes ganska snart till en VD-post för Kurt. Efterfrågan på miljonprogrammet gjorde att Enomic drevs framåt i tillverkningen, det var dock inte bara en dans på rosor. Synsättet på PVC förändrades hela tiden och det krävdes hårt arbete för att övertyga de potentiella kunderna om att just Enomics fönster var de som var bäst. När dessutom trä/aluminium fönster kom fick man ytterligare en konkurrent på marknaden att slåss emot.

En stor förändring som skett genom åren är glaset som finns i fönstren. Till en början levererade man endast 2-glas fönster. 1988 kom energiglas som gjorde isoleringsfunktionen mycket bättre och idag tillverkar Enomic nästan uteslutande 3-glas fönster. Utvecklingen av fönsterdörrar utarbetades också under den här tiden. Man gick från PVC-trösklar till att göra dörrar med ektrösklar.

”Tillverkningsprocessen av fönstren börjar med att man ritar upp fönstren på den aktuella byggnaden. Dvs man tar mått på samtliga fönster. Detta gjordes manuellt dvs med papper och penna och idag har man avancerade ritprogram, så utvecklingen går verkligen framåt”, säger Kurt med ett leende.

Mellan 1988 -2004 går utvecklingen verkligen framåt när det gäller fönstertillverkningen. PVC-material förbättras, man byter leverantör av plast från Plasmo till Veka, tekniken går framåt och nya investeringar behövdes göras i både maskinparken och ritprogram införskaffas. Det var återigen dags för Enomics historia att förändras och en del beslut måste tas. Att investera eller sälja? Kurt valde det senare alternativet.

2004 lämnades Enomic ut till försäljning och Håkan Abramsson tog över rodret. Kurt Axelsson betonar dock : ”Det bäst med att äga Enomic var tacksamheten man fick av de kunder som då vågade ta steget att byta de konventionella träfönstren mot PVC, det var drivkraften.”
Håkan investerade i en ny maskinpark samt ett modernare ritprogram.